Πότε πρέπει να κάνω στοματολογική εξέταση;

Τι πραγματεύεται η επιστήμη της στοματολογίας;

Στοματολογία είναι εκείνη η ειδικότητα της οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη διάγνωση, θεραπεία και πρόγνωση των νόσων του στοματικού βλεννογόνου, των σιελογόνων αδένων και των οστών των γνάθων. Ο στοματολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του στόματος.

Ποια είναι η διαδικασία της στοματολογικής εξέτασης;

Ο ασθενής προσέρχεται για στοματολογική εξέταση για προληπτικό έλεγχο, είτε επειδή έχει παρατηρήσει ο ίδιος μια αλλοίωση στο στόμα του, ή ακόμα επειδή ζητείται στοματολογική εκτίμηση ως παραπομπή από άλλες ειδικότητες, όπως ο οδοντίατρος.

Αρχικά λαμβάνεται ένα πλήρες ιστορικό, που αφορά στη γενική υγεία του ασθενούς, αλλά και στην παρουσία του στοματολογικού προβλήματος, στην πιθανή λήψη φαρμάκων, στην πιθανότητα αλλεργιών και έξεων, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Στη συνέχεια γίνεται η κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει επισκόπηση και ψηλάφηση των δομών του στόματος (χείλη, παρειές, γλώσσα, έδαφος στόματος, υπερώα και ούλα). Επιπλέον γίνεται ψηλάφηση των σιελογόνων αδένων και των λεμφαδένων της περιοχής. Με βάση την κλινική εικόνα σχηματίζεται η πιθανή κλινική διάγνωση.

Πολλές φορές, για την τελική διάγνωση απαιτείται επιπλέον εργαστηριακός ή ακτινογραφικός έλεγχος. Συχνά απαιτείται να γίνει μερική ή ολική βιοψία, ή λήψη επιχρίσματος για κυτταρολογική εξέταση. Η βιοψία δε σημαίνει απαραίτητα κακοήθη βλάβη, αλλά αποτελεί ένα συχνό εργαλείο του στοματολόγου για την τελική διάγνωση.

Με ποιες νόσους ασχολείται η στοματολογία;

Οι νόσοι που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα, μπορεί να αφορούν αποκλειστικά την περιοχή αυτή ή να αποτελούν σημείο και σύμπτωμα μιας συστηματικής νόσου. Νόσοι και καταστάσεις που άπτονται της στοματολογικής ειδικότητος περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • καρκίνος του στόματος και προκαρκινικές βλάβες (σχετιζόμενες με κάπνισμα, αλκοόλ, HPV κ.α.).
  • όγκοι και ογκίδια.
  • ελκώσεις και διαβρώσεις.
  • ενδοοστικές βλάβες.
  • μελαγχρωματικές και αγγειακές βλάβες.
  • καυσαλγία στόματος.
  • κακοσμία.
  • ξηροστομία.
  • αυτοάνοσα και δερματοβλεννογόνια νοσήματα.
  • λοιμώξεις (HPV, μυκητίαση κ.α.).
  • αλλεργίες.
  • διατροφικές ένδειες.
  • γενετικά σύνδρομα κ.α.

Ποια είναι η θεραπεία των στοματολογικών νοσημάτων;

Η θεραπεία προφανώς είναι ανάλογη της νόσου, και μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική (όπως αφαίρεση της βλάβης χειρουργικά ή με laser). Σε πολλές περιπτώσεις ζητείται παρακολούθηση του ασθενούς, ενώ κάποιες φορές απαιτείται η συνεργασία με άλλες ειδικότητες, όπως ο γναθοχειρουργός, ο δερματολόγος, ο ρευματολόγος, ο λοιμωξιολόγος κ.α.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο στοματολογικός έλεγχος;

Η στοματολογική εξέταση συστήνεται να γίνεται προληπτικά μία φορά το χρόνο, ειδικά σε ασθενείς που είναι υψηλού κινδύνου για καρκίνο του στόματος, δηλαδή άτομα που καπνίζουν και καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, ή είναι μολυσμένα από τον ιό HPV. Μετά την τελική διάγνωση, μπορεί να ζητηθεί και πιο συχνή παρακολούθηση.

Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν έχω μια στοματολογική βλάβη;

Ο πλέον κατάλληλος για να εκτιμήσει μία στοματολογική βλάβη είναι ο στοματολόγος. Ο οδοντίατρος όμως μπορεί να εντοπίσει αλλοιώσεις του στόματος, να ενημερώσει τον ασθενή και να παραπέμψει στον ειδικό. Πολύ σημαντική είναι και η αυτοεξέταση. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να αυτοεξετάζεται περιστασιακά μετά το βούρτσισμα των δοντιών, προκειμένου να εντοπίσει έγκαιρα οτιδήποτε διαφορετικό στη στοματική του κοιλότητα, που μπορεί να αποτελεί πιθανή βλάβη, και να προσέλθει στο στοματολόγο.

Άρθρο και οδηγίες από την Στοματολόγο της κλινικής ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Συναινώ στη χρησιμοποίηση των στοιχείων που καταχωρώ στη φόρμα παραπάνω για την απάντηση του τρέχοντος αιτήματός.

    Διεύθυνση

    • Θεοτοκοπούλου 4, Μαρούσι, 15125 * Προσφέρεται δωρεάν χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες.
    • info@odontiatrikoathinon.gr
    • (+30) 210 6813330
      (+30) 210 6813350
    Καλέστε μας!