Εμφυτεύματα

Η χρήση των εμφυτευμάτων στην οδοντιατρική είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής, πολύ καλά τεκμηριωμένη από επιστημονικές έρευνες, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 98%.

Ένα δόντι αποτελείται από το τμήμα που φαίνεται στο στόμα κι ονομάζεται μύλη και το τμήμα που βρίσκεται μέσα στο οστό κι ονομάζεται ρίζα. Τα εμφυτεύματα είναι βίδες σε σχήμα ρίζας δοντιού κατασκευασμένες από καθαρό τιτάνιο, το οποίο είναι ένα υλικό βιοσυμβατό κι απόλυτα ασφαλές, που τοποθετούνται στο οστό στα σημεία των δοντιών που λείπουν και οστεοενσωματώνονται, δηλαδή δεν βιδώνουν απλώς μέσα στο οστό αλλά γίνονται ένα με το οστό. Πάνω στα εμφυτεύματα στηρίζονται τα τεχνητά δόντια (μονές στεφάνες ή θήκες, γέφυρες, επένθετες οδοντοστοιχίες).

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί ο απαραίτητος ακτινολογικός έλεγχος που συνίσταται σε αξονική τομογραφία ή και πανοραμική ακτινογραφία, από εξειδικευμένο χειρουργό στόματος και συζήτηση με τον ασθενή για το καλύτερο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Ένα εμφύτευμα παίρνει τη θέση από τη ρίζα του δοντιού που λείπει, και αν δεν αντικατασταθεί έγκαιρα το κόκκαλο απορροφάται. Ακόμη και όταν τοποθετείται γέφυρα, επειδή δεν αντικαθίσταται η ρίζα του δοντιού, το κόκκαλο κάτω από τη γέφυρα με τον καιρό συρρικνώνεται και δημιουργεί ένα κενό. Αντικαθιστώντας σύντομα τα δόντια που χάνονται με εμφυτεύματα προστατεύουμε το κόκκαλο των γνάθων από την απορρόφηση.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζομαι τα εμφυτεύματα;

 • Αντικατάσταση δοντιού.

Αν έχετε χάσει ένα δόντι, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με συγκεκριμένη τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος. Τα πλεονεκτήματα της αντικατάστασης αυτού του δοντιού με εμφύτευμα έναντι γέφυρας είναι τα ακόλουθα: το εμφύτευμα δείχνει και λειτουργεί σαν φυσικό δόντι, δεν επηρεάζει καθόλου τα διπλανά δόντια και αποτρέπει την αλλοίωση των ούλων. 

 • Αντικατάσταση πολλών δοντιών.

Στην περίπτωση που έχετε χάσει περισσότερα από ένα δόντια, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με γέφυρες που στηρίζονται πάνω σε εμφυτεύματα δοντιών. Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν τόσα εμφυτεύματα όσα είναι και τα δόντια που λείπουν. Η κατασκευή γεφυρών είναι επίσης πλεονεκτική συγκριτικά με τις άλλες λύσεις μερικής αποκατάστασης. Τα πλεονεκτήματα της αποκατάστασης των ελλειπόντων δοντιών είναι επίσης πολλά. Πέραν της αισθητικής, η βελτίωση της λειτουργικότητας στην περιοχή δεν επιβαρύνει καθόλου τα φυσικά δόντια.

 • Αντικατάσταση όλων των δοντιών.

Αν έχετε χάσει όλα σας τα δόντια, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε ξανά το χαμόγελό σας. Η αντιμετώπιση της νωδότητας κατά τρόπο φυσικό, αισθητικό και λειτουργικό είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη. Οι όποιες πιθανές και αναμενόμενες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή σε μόλις μία εβδομάδα. Μετά την πάροδο 3-6 μηνών, ανάλογα με το περιστατικό, γίνεται η προσθετική αποκατάσταση.

Η χειρουργική διαδικασία είναι δύσκολη για τον ασθενή;

Τα εμφυτεύματα που μοιάζουν με μικρές βίδες ή κυλίνδρους, τοποθετούνται στο κόκκαλο των γνάθων. Πιο συγκεκριμένα γίνεται μια τομή στα ούλα στην περιοχή που πρόκειται να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα, και τα ούλα απομακρύνονται από το κόκκαλο. Με τη βοήθεια του χειρουργικού νάρθηκα εντοπίζονται οι θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και ανοίγονται στα σημεία αυτά φρεάτια στις διαστάσεις των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν. Εκεί τοποθετούνται τα εμφυτεύματα, τα οποία παραμένουν 3-6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωσή τους με το κόκκαλο. Τα εμφυτεύματα αυτά μπορεί να καλύπτονται από ούλα ή να έρχονται εξ΄αρχής σε επικοινωνία με το στοματικό περιβάλλον, ανάλογα με την κρίση του χειρουργού. Κατά την διάρκεια αυτών των 3-6 μηνών τοποθετείται πάνω από τα εμφυτεύματα προσωρινή προσθετική αποκατάσταση. Στην περίπτωση που τοποθετούνται κάτω από τα ούλα κατά την εμφύτευσή τους στο κόκκαλο, 3-6 μήνες μετά ακολουθεί έναδεύτερο χειρουργικό στάδιο και αποκαλύπτονται στο στοματικό περιβάλλον. Στη φάση αυτή τοποθετείται πάνω από τα εμφυτεύματα μία μικρή βίδα για να μπορέσει να τοποθετηθεί αργότερα η τελική προσθετική αποκατάσταση. Η τοποθέτηση της προσθετικής γίνεται περίπου 4 εβδομάδες μετά την αποκάλυψη των εμφυτευμάτων, αφού τα ούλα γύρω τους έχουν επουλωθεί. Άμεσα μετά την τοποθέτηση της προσθετικής, η αισθητική και η λειτουργία της περιοχής επανέρχεται στο φυσιολογικό, η ψυχολογία των ασθενών βελτιώνεται και το ηθικό ακμάζει.

Επικοινωνήστε μαζί μας

  Συναινώ στη χρησιμοποίηση των στοιχείων που καταχωρώ στη φόρμα παραπάνω για την απάντηση του τρέχοντος αιτήματός.

  Διεύθυνση

  • Θεοτοκοπούλου 4, Μαρούσι, 15125 * Προσφέρεται δωρεάν χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες.
  • info@odontiatrikoathinon.gr
  • (+30) 210 6813330-350