10 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα σιδεράκια!

1. Η πρώτη επίσκεψη στον Ορθοδοντικό συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών, οπότε έχουν αρχίσει να «πέφτουν» τα πρώτα παιδικά δοντάκια και να εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια.

2. Θεραπεία σε μικρές ηλικίες αρκετά πριν εμφανιστούν όλα τα μόνιμα δόντια μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το παιδί σας, επειδή προλαμβάνει την εμφάνιση προβλημάτων και εμποδίζει σοβαρές ανωμαλίες να εξελιχθούν. Οι δυνατότητες της Ορθοδοντικής είναι πολλές: διόρθωση προβλημάτων χώρου χωρίς εξαγωγές μονίμων δοντιών, διόρθωση διαταραχών ανατολής δοντιών, πρόληψη του τραυματισμού των προσθίων δοντιών της άνω γνάθου που προβάλλουν, διακοπή έξεων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μικρών ασθενών μας.

3. Τα στραβά και στριμωγμένα δόντια είναι αυτό που συνήθως παρατηρούν οι γονείς εύκολα, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί παρέμβαση. Γι’ αυτό χρειάζεται η ματιά και η εμπειρία του ειδικού. Η ορθοδοντική μόνη της ή σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων άρθρωσης, στοματικής αναπνοής, θηλασμού δακτύλου, σχιστιών και άλλων δυσμορφιών του προσώπου.  

4. Ακόμα και στην εφηβεία δεν είναι αργά να διορθωθούν οι ορθοδοντικές ανωμαλίες και οι έφηβοι να νιώθουν άνετα με την εμφάνιση τους κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την ηλικία.

5. Τα σιδεράκια που φοράνε τα σημερινά παιδιά είναι αρκετά διαφορετικά από τα σιδεράκια που ίσως είχατε φορέσει εσείς ως παιδί. Προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και ανοχή. Επίσης η γνώμη των παιδιών μετράει! Τα παιδιά μπορούν συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία τους επιλέγοντας ό,τι χρώμα επιθυμούν για τα λαστιχάκια τους, στολίζοντας το μασελάκι τους όπως τους αρέσει (στρασάκια, αυτοκόλλητα, αστεράκια κα) κι επιλέγοντας χρώματα της αρεσκείας τους. 

6. Η επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από τη συνεργασία τους ασθενούς. Η φροντίδα των ορθοδοντικών συσκευών, ώστε να είναι καθαρές και αποδοτικές προϋποθέτει ότι οι μικροί ασθενείς μας πλένουν τακτικά τα δόντια τους κι ακολουθούν τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

7. Η ορθοδοντική θεραπεία κατά μέσο όρο διαρκεί 18-24 μήνες. Όμως, επειδή κάθε παιδί είναι μοναδικό, έτσι και η θεραπεία του είναι μοναδική, ώστε να ταιριάζει σε κάθε παιδί ξεχωριστά. Γι’ αυτό η διάρκεια και το κόστος της θεραπείας δεν μπορούν να εκτιμηθούν χωρίς να προηγηθεί πλήρης εξέταση και διάγνωση. 

8. Μετά την ορθοδοντική θεραπεία ακολουθεί μια περίοδος διατήρησης του αποτελέσματος. Όσο μεγαλώνουμε τα δόντια αλλάζουν θέσεις με αργό ρυθμό κι αυτό είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Οι πρώτοι όμως 6 μήνες αμέσως μετά το πέρας της θεραπείας είναι το πιο ασταθές διάστημα. Γι’ αυτό χρειάζεται συγκράτηση.  

9. Μόνο ο Ειδικός Ορθοδοντικός μπορεί να συστήσει αν χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία και πότε. Φυσικά και ως γονιός είναι πιθανό να αναζητήσετε τις συμβουλές του οικογενειακού σας οδοντιάτρου ή/και του παιδιάτρου, οι οποίοι θα παραπέμψουν στον Ορθοδοντικό, γιατί είναι ο πλέον ειδικός για να κατευθύνει στον προγραμματισμό της ορθοδοντικής θεραπείας ή της παρακολούθησης.

10. Ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών σας.

Άρθρο και οδηγίες από την Ορθοδοντικό της κλινικής ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Συναινώ στη χρησιμοποίηση των στοιχείων που καταχωρώ στη φόρμα παραπάνω για την απάντηση του τρέχοντος αιτήματός.

    Διεύθυνση

    • Θεοτοκοπούλου 4, Μαρούσι, 15125 * Προσφέρεται δωρεάν χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες.
    • info@odontiatrikoathinon.gr
    • (+30) 210 6813330-350