Αισθητικοί τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι η ανομοιογενής κατανομή μορίων λίπους στον συνδετικό ιστό και η κατακράτηση κυρίως νερού σε αυτόν. Γεγονότα τα οποία συμβάλουν στην προοδευτική υποχώρηση του ιστού με την πίεση τους, με αποτέλεσμα την αλλαγή τόσο της υφής όσο και της εξωτερικής όψης του δέρματος.

Είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση στην οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο η κακή μικροκυκλοφορία, η τοπική υπερτροφία των λιποκυττάρων, το οξειδωτικό stress, οι ελεύθερες ρίζες, ο σχηματισμός οιδήματος και η δημιουργία φλεγμονώδους κατάστασης.

Όλα αυτά οδηγούν στην μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, στην δυσκολία κίνησης των μεσοκυττάριων υγρών των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα την λεμφική και φλεβική στασιμότητα, και την δέσμευση μεγάλης ποσότητας νερού σχηματίζοντας σκληρές και ανομοιόμορφες μάζες.

Η κυτταρίτιδα είναι συνυφασμένη με το πάχος στην πραγματικότητα, όμως και μία αδύνατη γυναίκα μπορεί να υποφέρει από κυτταρίτιδα. Σαφώς όσο πιο πολύ απέχουμε από το ιδανικό μας βάρος τόσο περισσότερο έχουμε πιθανότητες να την αποκτήσουμε.

Η κυτταρίτιδα στις περιοχές όπου εμφανίζεται παρεμποδίζει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία, σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί πόνους και γενικά επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ατόμου.

Δώδεκα στοιχεία για την αιτιοπαθογένεια της κυτταρίτιδας.

 1. κυκλοφορία αίματος και λέμφου.
 2.  ηλικία.
 3.  έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
 4.  κακές διατροφικές συνήθειες.
 5.  κληρονομικότητα.
 6.  στρες.
 7.  ορμονικές επιδράσεις.
 8.  τρόπος ζωής.
 9.  ελεύθερες ρίζες.
 10.  αλκοόλ.
 11.  κάπνισμα.
 12.  δυσκοιλιότητα.

Αισθητικοί τρόποι αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας.

Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ο συνδυασμός σωστής διατροφής, άσκησης, μάλαξης και χρήσης ειδικών συστατικών είναι ιδανικός και αποτελεσματικός. Τα συστατικά θα πρέπει να δρουν με τους εξής μηχανισμούς:

 • να διεγείρουν την λιπόλυση.
 • να διεγείρουν την μικροκυκλοφορία.
 • να έχουν αντιφλεγμονώδη—αποιδηματική δράση.
 • να διεγείρουν την σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς επίσης, να έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

Δραστικά συστατικά που αντιμετωπίζουν την κυτταρίτιδα είναι η καφεΐνη, η αμινοφυλλίνη, το λινολεϊκό οξύ (CLA) κ.α.

Υπάρχουν και φυτικά παράγωγα όπως, το γνωστό σε όλους γκουαρανά (εκχύλισμα αγριοκαστανιάς) το οποίο έχει αγγειοσυσταλτική και αποιδηματική δράση, και το εκχύλισμα των φύλλων της αγκινάρας το οποίο περιέχει φλαβονοειδή. Τα δύο φυτικά παράγωγα βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και τις πολυφαινόλες για αντιοξειδωτική δράση. Ο κισσός θεωρείται άλλο ένα ακόμη συστατικό με έντονη αποιδηματική, αγγειοσυσταλτική, και αντιφλεγμονώδη δράση.

Η μάλαξη επηρεάζει άμεσα τον υποδόριο συνδετικό ιστό, στον οποίο μορφοποιείται η κυτταρίτιδα.

Με τη μάλαξη διεγείρεται η μικροκυκλοφορία και αυξάνεται η παροχετευτική ικανότητα του λεμφικού συστήματος, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των άχρηστων υλικών των ιστών, την αύξηση της αρτηριακής κυκλοφορίας, και ως εκ τούτου τη μείωση της κυτταρίτιδας και την λείανση της επιδερμίδας.

Σε συνδυασμό με μεσοθεραπεία η οποία γίνεται με την έγχυση λιποδιαλιτικών συστατικών όπως το οργανικό πυρίτιο, το L-CARNITINE, η καφεΐνη, το εκχύλισμα αγκινάρας κ.α., τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η εφαρμογή γίνεται με πολύ μικρές βελόνες, ενώ συνήθως δεν απαιτείται αναισθησία αφού η μόνη αίσθηση πόνου είναι κάποια ελαφρά τσιμπήματα στην υπό θεραπεία περιοχή.

Συνήθως απαιτούνται 4 έως 6 συνεδρίες για ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο θεραπείας, ενώ η βελτίωση στην όψη της κυτταρίτιδας είναι εμφανής από την δεύτερη κι όλας συνεδρία. Πρέπει να αναφερθεί πώς ενδέχεται να υπάρξει προσαρμογή των συνεδριών, ανάλογα με το περιστατικό, αφού κάθε θεραπευόμενη αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Κανόνες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

 • αποφεύγετε τα λιπαρά φαγητά.
 • περιορίστε το αλάτι καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρήξιμο.
 • τρώτε αργά και θα τρώτε λιγότερο! Ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στο στομάχι ότι έχετε χορτάσει μετά από 20 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσετε το γεύμα σας.
 • έχετε πάντα έτοιμα μικρά σνακ που μπορούν να σας κόψουν την πείνα όπως μπανάνα, μπάρες δημητριακών, τοστ με ψωμί ολικής άλεσης κ.α., καθώς προσφέρουν ενέργεια και δεν θα υποκύψετε σε ένοχους πειρασμούς (σοκολάτες, μπισκότα κ.α.).
 • μειώστε την κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών καθώς επιδεινώνουν την όψη της κυτταρίτιδας διότι περιέχουν αρκετές τοξίνες.
 • η κατανάλωση νερού βοηθά στην αποβολή τοξινών και κρατάει καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό.
 • καταπολεμήστε την δυσκοιλιότητα η οποία συμβάλει στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας, λαμβάνοντας πολλές φυτικές ίνες, τρώγοντας φρούτα και λαχανικά.

Άρθρο και κανόνες για την κυτταρίτιδα, από την Αισθητικό της κλινικής Athens North Clinic.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

  Συναινώ στη χρησιμοποίηση των στοιχείων που καταχωρώ στη φόρμα παραπάνω για την απάντηση του τρέχοντος αιτήματός.

  Διεύθυνση

  • Θεοτοκοπούλου 4, Μαρούσι, 15125 * Προσφέρεται δωρεάν χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες.
  • info@odontiatrikoathinon.gr
  • (+30) 210 6813330-350